2018.02.16. | Elemzés | Médianéző

Ellenszélben – Magyarország nemzetközi médiaképe 2017-ben


Az elemzés 18 ország 115 nyomtatott és online sajtótermékének Magyarországról szóló 2017-es megjelenéseit vizsgálta – ezen médiumokat a Médianéző az év minden napján szemlézi.

2017-ben az előző évhez képest a sajtótermékek azonos köre kevesebbet írt Magyarországról. A Médianéző 2016-ban összesen 13.261, míg 2017-ben 10.966 cikket regisztrált, ami 21 százalékos csökkenést jelent. Átlagosan az osztrák, a szlovák és a spanyol médiumok publikálták a legtöbb magyar vonatkozású írást, míg a legkevesebb figyelmet Oroszország, Olaszország és Izrael sajtótermékei szentelték Magyarországnak.

A kevesebb megjelenés mellett a nemzetközi sajtó – 2016-hoz képest – kritikusabb volt hazánkkal szemben. Mind arányaiban (29 százalékról 37 százalékra), mind abszolút értelemben emelkedett a bíráló cikkek száma (3825-ről 4015-re). Azonban a megjelenések többsége (61 százaléka) tényszerűen tudósított Magyarországról. Összességében a nyugati sajtó lényegesen kedvezőtlenebb képet festett Magyarországról, mint a régiónk, Közép-Kelet-Európa médiumai.

Az egész év tekintetében a kormány témái dominálták a nemzetközi sajtót: a migráció mindent vitt, amely téma több megjelenést eredményezett, mint a második (felsőoktatási-törvény módosítása) és harmadik helyezett (Soros György Magyarországgal kapcsolatos említései) együttvéve. Mindez egyben azt is jelenti, hogy az ellenzék saját témával érdemben egyáltalán nem tudott megjelenni a nemzetközi médiatérben, mindössze a kormány lépéseire adott reakciókra futotta tőlük.

A nemzetközi sajtóban 2017-ben Orbán Viktor volt a messze legtöbbet szereplő magyar politikus: több mint dupla annyi megjelenést generált, mint az utána következő kilenc (!) politikus együttvéve. A top 10-es listára a köztársasági elnök mellett hét kormánypárti és mindössze két ellenzéki politikus fért fel, ami azt jelzi, hogy az ellenzéki politikusokra a nemzetközi médiumok sem fordítottak túl nagy figyelmet.

A teljes elemzést letöltheti pdf formátumban: ellenszelben-magyarorszag-nemzetkozi-mediakepe-2017-ben.pdf


  • Megosztás:

Ehhez az oldalhoz nem lehet hozzászólni.