2017.02.8. | Elemzés | Médianéző

Havi médiaaktivitás-elemzés 2017 január


Beszédek és sajtótájékoztatók dominálták a politikusok médiaszerepléseit januárban

2017 januárjában még javában a politikai szezonkezdet előtti képüket mutatták a hazai politikusok, így leginkább beszédekkel és sajtótájékoztatókkal tudtak kiugró megjelenésszámot biztosítani maguknak a magyarországi médiumokban – derül ki a Médianéző Magyar Idők számára készült elemzéséből. A messze legtöbbet szereplő politikus, Orbán Viktor, a Modern Városok Program szegedi állomásával és a Lámfalussy-konferencián elmondott beszédével, a második helyezett, Szijjártó Péter, a veronai buszbalesethez kapcsolódó sajtótájékoztatóval, Lázár János pedig két Kormányinfóval jelent meg a legtöbbet a sajtóban. Médiaaktivitás tekintetében a negyedik és ötödik helyen – minimális eltéréssel – két ellenzéki politikus Vona Gábor és Botka László áll.

A Médianéző 2017. január 1. és 31. között vizsgálta 42 vezető hazai politikus médiaaktivitását. Az elemzésből kiderül, hogy a legtöbb megjelenésszámot generáló magyar politikusok első tíz helyén az év első hónapjában két közjogi méltóság (a miniszterelnök [4903 említés] mellett, Áder János [945]), négy kormánytag (Szijjártó Péter [2034], Lázár János [1515], Balog Zoltán [832] és Varga Mihály [811]), a főpolgármester (Tarlós István [1314]) és három ellenzéki politikus (Vona Gábor [1454], Botka László [1360] és Gyurcsány Ferenc [831]) szerepel.

A vezető kormánypárti politikusok közül Orbán Viktor mögé Szijjártó Péter és Lázár János került a képzeletbeli dobogóra. Érdekesség, hogy a miniszterelnök összesen szerepelt annyit, mint öt legtöbb említéssel bíró minisztere együttvéve.

Az ellenzéki politikusok esetében Vona Gábor minimális különbséggel, de megelőzte Botka Lászlót. A harmadik, Gyurcsány Ferenc messze elmarad tőlük, mégis maga mögé tudta utasítani az MSZP elnökét, Molnár Gyulát.

A lista első öt helyezettjének részletes elemzéséből kiderül, hogy januárban Orbán Viktor szegedi sajtótájékoztatója eredményezte az összes vizsgált politikus közül messze a legtöbb, egy eseményhez kapcsolódó megjelenést, amely megelőzte a Lámfalussy-konferencián és a határvadászok eskütételén elmondott beszédeit is. Szijjártó Péter második helyezése a veronai buszbalesethez kapcsolódó aktívabb kommunikációhoz köthető, míg Lázár János két Kormányinfóval biztosította dobogós helyezését. Bár összességében a Jobbik pártelnöke többet szerepelt az ötödik Botka Lászlónál, de az egy eseményhez kapcsolódó megjelenésszámot tekintve nem tudta megelőzni a szegedi polgármestert. Ugyanakkor beszédes, hogy Botka László legnagyobb média-visszhangot kiváltó szereplését a miniszterelnöknek köszönheti: a Modern Városok Program Orbán Viktorral közös sajtótájékoztatójához kapcsolódóan több megjelenés született az MSZP-s politikusról, mint azon bejelentésről, hogy ő lesz a szocialisták miniszterelnök-jelöltje.

A politikusokat egyértelműen az országos elérésű és terjesztésű médiumok szerepeltették a legtöbbet. Érdekesség, hogy Orbán Viktorral a legtöbbet ellenzéki források foglalkoztak, a lista első három helyén a HírTV, a nepszava.hu, és az mno.hu áll. Feltűnő, bár nem meglepő, hogy Vona Gábor esetében a Jobbikhoz közelálló alfahir.hu, Botka Lászlónál a balliberális Klubrádió is felkerült a legtöbb említést regisztráló médiumok közé, míg Varga Mihály megjelenéseit tekintve ugyanez egy gazdasági szakportálról, a portfolio.hu-ról mondható el. Más politikusok esetében ezen sajtóorgánumok nem kerültek be a legmagasabb említésszámú források közé.

***

A Médianéző a jövőben minden hónapban publikálja a hazai politikusok médiaaktivitásáról szóló elemzését. Megkeresések esetén Boros Bánk Levente, a Médianéző igazgatója áll a sajtó rendelkezésére. Sajtókapcsolat: +36-20-276-7909 vagy sajto@medianezo.hu


A Médianézőről
A Médianéző Kft. Magyarország legnagyobb médiafigyelő cége, a Nézőpont Csoport tagja. 2011 óta a Kormányzati Médiamonitor készítője, amely alapján immár több, mint 100 közintézmény és kormányzati szereplő médiaszemléit, -elemzéseit és kutatásait biztosítja. A cég emellett számos piaci ügyfél bizalmát is élvezve nyújt rendszeres médiafigyelési szolgáltatásokat.
Módszertan
Az elemzés vezető politikusok megjelenésszámát vizsgálta a Médianéző Kft. által szemlézett hazai regionális és országos terjesztésű, napi, heti, kétheti, havi és időszaki nyomtatott lapokban; rádió és televízió csatornák legfontosabb hír- és közéleti műsoraiban; valamint a 30 vezető online hírportálon 2017. január 1-31. között.
A vizsgált szereplők: a politikai pozíciót betöltő közjogi méltóságok, miniszterek, parlamenti államtitkárok, pártelnökök, frakcióvezetők, a főpolgármester, valamint Botka László, mint az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

  • Megosztás:

Ehhez az oldalhoz nem lehet hozzászólni.