2013.09.4. | Elemzés | Médianéző

Pozitív volt a digitális átállás kommunikációja


A digitális átállás kommunikációja pozitív volt, hiszen a megjelent 678 híranyag 68 százaléka pozitív, 31 százaléka semleges és mindössze 1 százaléka volt negatív a 2013. július 1. és augusztus 31. közötti időszakban – derült ki a Médianéző médiaelemzéséből.

Július 31-én megszűnt az analóg földfelszíni tévéadások sugárzása az ország középső részén, a lekapcsolás után már csak digitálisan foghatók a televíziós adások. A lekapcsolás napján szinte az összes vezető médiatermék foglalkozott a hírrel, összesen 142 megjelenés azonosítható ezen a napon. Az átállást megelőző hónapban is folyamatosan napirenden volt a téma, júliusban további 354 híradás foglalkozott az átállással. A legtöbb híranyag a lekapcsolás menetét részletezte (120 megjelenés), azonban jelentős publicitást kaptak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által kiadott tájékoztató közlemények is július folyamán (104 megjelenés), valamint a helyi tévék támogatása (65 híradás) és a szociálisan rászorultaknak járó segítség is (44 megjelenés) – derült ki a médiafigyelő és -elemző cég elemzéséből.

Az összesített médiakép rendkívül kedvezőnek tekinthető, ugyanis a megjelenések 68 százaléka pozitív kontextusban említette a digitális átállást. Emellett a semleges tartalmak aránya 31 százalék volt, míg negatív híranyagok mindössze 10 esetben (egy százalék) azonosíthatóak. A pozitív hírek többségében azt emelték ki, hogy a jövőben több tévécsatorna lesz fogható ingyenesen, valamint a kép- és hangminőség is javulni fog. Kedvező színben tűnt fel az átállás azon tartalmakban is, melyek a szociálisan rászorulóknak és a helyi tévéknek szóló támogatásokat említették. A negatív tartalmak több kisebb témában jelentek meg. Érdemes kiemelni, hogy kritizálta a médiaköltések eloszlását a Mérték Médiaelemző Műhely (kreativ.hu, A Mérték a digitális átállás médiaköltéseiről, 2013.07.04), emellett néhány cikkben megemlítették az I.M.G. Inter Media Group Kft-vel kötött NMHH-szerződést is (klubradio.hu, Újabb állami megrendelés az I.M.G.-nek, 2013.07.02). Lakossági levelek is érkeztek egy-egy újsághoz, a Délmagyarország augusztus 19-i hasábjain például egy tévénéző a dekóder ára miatt panaszkodott – írta elemzésében a Médianéző.

Híraktivitás napi bontásban

A megjelenések megoszlása polaritás (hangnem) alapján

Módszertani összefoglaló

A 2013. július 1. és augusztus 31. közötti időszakban vizsgáltuk a magyar nyelvű online hírportálokat, RTV csatornákat, valamint az országos és regionális terjesztésű újságokat. A mintába azon cikkek kerültek, melyek megemlítették a digitális átállást. A megjelenések polaritása pozitív értéket vett fel, ha a tartalom kedvező képet festett az átállásról, negatívat, ha hátrányosan érintette azt, semlegest, ha nem jelenített meg véleményt.


  • Megosztás:

Ehhez az oldalhoz nem lehet hozzászólni.